Fælleshaves historie

Historien

En gruppe, arbejdede sidst i 80’erne med planerne, lige fra det idemæssige til det helt konkrete med indretning, boligstørrelser, udstyr og økonomi – det endte med at grunden blev erhvervet og bygningerne opført i 1990-91. Arkitekten var Weiles tegnestue, hovedarkitekt: Leif Thøgersen. Byggeriet blev præmieret i 1994 med Haderslev Bys pris til spændende ny arkitektur. Endnu bor enkelte af dem, der var med til at starte, i bofællesskabet – men en del er aturligvis udskiftet undervejs.

Grundstrukturen i byggeriet er naturligvis den samme i hovedtræk, der er dog for nylig skiftet tag hele vejen rundt, idet det første var lavet med eternit-tagplader af den dårlige kvalitet fra byggetidspunktet – og værksteder, en port og et redskabsrum i det oprindelige byggeri er efterhånden inddraget. De enkelte huse udbygges tilsvarende, når behovet opstår pga. familiestrukturernes ændringer – ligesom der nok er en tendens til at bygge større terrasser, kviste og kroge – og der er igen behov for flere carporte.

Bygningsrenovering

Taget er lige skiftet i 2008. Der er sat solfanger op og anskaffet nye, mere energiøkonomiske fyr.

Større projekter, der kommer indenfor en overskuelig årrække: Udskiftning af døre og vinduer, til træ/aluminium – udskiftning er i gang! Der er i efteråret 2012 opsat solpaneler

Mindre projekter er private skure, flere carporte …

Visioner

Sommetider snakker vi glasgang, glasterrasser, elevatorer, ”indvinding” af portrum ved ungdomsboliger – eller permanent overdækning af terrassen ved fælleshuset i stedet for (altid!) at leje telt til at stille op der til sommerfesterne.