Fællesspisning

____________________________________

Nyheder

!




Fællesspisning



En gang hvert halve år er der en bofælle, der indsamler ønsker til hvorledes den enkelte vil have sine maddage. Da næsten alle har udadvendte aktiviteter, er det noget af et puslespil. Nogen kan ikke på bestemte dage, børnefamilier vil helst kun have den ene voksne på madholdet, enlige med delebørn vil helst have maddage i de uger, hvor børnene ikke er hjemme osv. Men når puslespillet er lagt, er det det, der gælder, og så må man bytte, hvis der er en dag, hvor man er på madhold, men ikke har tid alligevel.


Man er 3 voksne på madhold ad gangen, og større børn hjælper til. Hver uge er en person udnævnt til madplansansvarlig, dvs. har ansvar for, at der bliver lavet en plan for den kommende uge og efterfølgende ført et regnskab. Et vigtigt princip er, at de der laver maden, bestemmer menuen. Og da vi er forskellige, bliver der serveret varieret mad, som altid er veltilberedt (måske lidt en æres-sag) og såvidt muligt tages hensyn til specielle behov. Søndagsmenuen er tit lidt ekstra, med dessert og om torsdagen laves buffet af de rester, som der er blevet i ugens løb. På den måde smides meget lidt mad ud. Da madholdet om torsdagen ikke har så meget arbejde, er det dem, der tager den ugentlige rengøring, så køkkenet er skinnende rent til den kommende uge.


Uden at være fanatiske, forsøger vi at være miljøbevidste og undgå madspild. Vi reducerer lidt i kødforbruget mod til gengæld at prioritere kvaliteten af grønsagerne og vi køber økologlsk, hvor det er muligt. Heldigvis er det blevet meget lettere end tidligere, idet mange supermarkeder har  fine økologiske varer til fornuftige priser. 


Da vi typisk er 30 - 40 til fællesspisningen hver dag, er der store besparelser på madbudgettet. I  lang tid har vi kunnet klare os med 20 kr pr måltid og halv pris for børn. Og er der dage, hvor man ikke har lyst til at spise med, melder man bare fra dagen i forvejen. Så koster det ikke noget.


Det kan godt virke voldsomt, når man som nyindflyttet skal lave mad til 40 personer, men for det første bliver man sat sammen med 2 erfarne, og for det andet er vores køkken meget velindrettet med bl.a. damp-ovn og industri opvaskemaskine. Typisk går der 3 timer fra man starter på at lave mad, til der er vasket op. Og så har man selv spist med og drukket kaffe bagefter.


Når der bliver ringet ind til spisning, er der en fin kultur med at sætte sig ved forskellige borde i løbet af ugen. På den måde modvirkes klikedannelse og man får hilst på de fleste i løbet af ugen og kan følge med i stort og småt. Og det medvirker igen til, at vi har interesse i og omsorg for hinanden